Terug Vooruit Sitemap Home Contact    
Taekwondo
Hapkido
Kick Spirit
Nunchaku-do Zelfverdediging

Hoofdmenu

 INFORMATIE

 MULTIMEDIA

 OVERIG
Spreekbeurt over Taekwondo
1. Wat is Taekwondo
2. De geschiedenis van het Taekwondo
3. De training
4. De wedstrijden
5. De verschillende niveau's
6. Mijn eigen Taekwondo

Wat is Taekwondo?

Taekwondo is een Koreaanse zelfverdedigingskunst.
Tae = schoppen, met de voet vernietigen
Kwon = stoten, met de vuist kapot maken
Do = kunst, de manier waarop, methode

Wij beoefenen Taekwondo als een sport.
Het is niet de bedoeling je tegenstander in een gevecht pijn te doen.
Je moet je daarom aan regels houden, niet alles mag.
Er zijn 3 dingen van belang:
1. je moet je zelf beheersen, je mag niet als een boze gek in het rond slaan en schoppen.
2. je moet altijd goed je best doen op de trainingen.
3. je moet op een nette manier met je tegenstander omgaan.
Je bent sporter en geen vechtersbaas!

De geschiedenis van Taekwondo

De naam Taekwondo is afgeleid van Tae Kyon. Dit is een vorm van zelfverdediging, die 1300 jaar geleden al bestond. Het kwam voor in oude Indiase verhalen.

Veel Indiase monniken, die het Boedhisme in China wilden verspreiden, deden aan Tae Kyon. Omdat zij vaak werden overvallen in afgelegen streken, waren zij aan zelfverdediging gaan doen. De monniken verspreidden tijdens hun reizen hun geloof, maar ook hun zelfverdedigingstechnieken.

In de 4e eeuw na Christus bereikten zij Korea. In 1910 werd Korea bezet door Japan.
De Japanners verboden Tae Kyon.
Vele Koreanen verlieten hun land en beoefenden hun sport in bijvoorbeeld China. Na het einde van de oorlog in 1945 kwamen de Koreanen weer terug naar Korea. Er werden zodoende veel nieuwe zelfverdedigingstechnieken uit het buitenland meegebracht en er ontstond een aangepaste vorm van Koreaanse zelfverdediging. In 1955 werd officieel besloten tot de naam Taekwondo.

Een belangrijke persoon voor het Taekwondo is Choi Hong Hi geweest. Hij reisde de hele wereld af om reclame voor het Taekwondo te maken. Hij werd de eerste president van de Internationale Taekwondo Federatie, opgericht in 1966. Taekwondo is nu zelfs een Olympische sport.De training

De trainingsruimte van Taekwondo heet de dojang. Het Taekwondo pak heet tobok.
Het bestaat uit een los jasje en een wijde broek. De kleur is wit. Om het jasje komt een band.

Beginners krijgen een witte band. Twee keer per jaar wordt er een examen afgenomen. Slaag je hier voor, dan krijg je een andere band.
Na wit komt wit-geel, dan geel, geel-groen, groen, groen-blauw, blauw, blauw-rood, rood, rood-zwart en uiteindelijk zwart.
Ik zal hier straks nog wat meer over vertellen.Bij Taekwondo zijn een aantal onderdelen belangrijk:

1. Stijlvormen: Je doet net alsof je tegen een tegenstander vecht, waarbij je aanvals- en verdedigingstechnieken uitvoert.

2. Zelfverdedigingstechnieken: Je leert jezelf te verdedigen tegen alle vormen van aanvallen zoals vastpakken, verwurgen, klemmen of stok- en mesaanvallen.

3. Breektechnieken: Je leert voorwerpen breken. Dit is een spectaculaire test om te kijken of je de bewegingen goed beheerst.

4. Sparring: Je voert een vrij gevecht met een tegenstander, waarbij je probeert zoveel mogelijk punten te scoren.   

In de training worden al deze onderdelen uitgebreid behandeld. De training bestaat dan ook uit stoten, schoppen, je reactiesnelheid vergroten en sparren. Er wordt bovendien veel aan rek-oefeningen gedaan. Dit is nodig om de trappen goed te leren uitvoeren.
Bij het aanleren van de stoten wordt vooral geleerd te blokken, af te weren. Dit komt omdat Taekwondo een zelfverdedigingssport is. Je moet altijd eerst verdedigen en dan pas aanvallen.

De schoppen worden gedaan met alle gedeelten van de voet. (de hiel, de bal, de voetholte, de wreef en de zijkant)

Men kent de volgende soorten trappen:
1. de voorwaartse trap
2. de zijwaartse trap
3. de achterwaartse trap
4. de cirkeltrap

Als je de stoten en de schoppen goed kent, wordt dit gecombineerd in het vrij sparren. Dit is een gevecht, waarbij het niet de bedoeling is je tegenstander pijn te doen. Aan het begin van het sparren ga je tegenover elkaar staan. Je roept dan charjot kyong-rye, dit betekent attentie groeten. Je moet dan in de gevechtshouding gaan staan en elkaar groeten als teken van respect. Mocht je tijdens het sparren op de grond vallen, dan wordt er meteen kuman (einde) geroepen.

Zodra je weer bent gaan staan roept men si-jak (begin). Taekwondo kent tijdens het gevecht vaste patronen. Zo’n patroon noemt men een taeguk. Tijdens het sparren draag je een pantser. Dit is een soort bodywarmer over je tobok (taekwondo-pak).

Er zitten drie rondjes op, één op je linkerheup (wen), één op je rechterheup (woo) en één op je buik (tussen je buik en je maag). De rondjes op je heup zijn kleiner dan die op je buik. Als je tijdens het gevecht één van deze rondjes raakt, dan scoor je een punt.

Tijdens het sparren draagt men ook meestal een pok en een hoofdbeschermer, omdat het kruis en het hoofd de plaatsen zijn waar je je het meeste pijn doet als je daar geraakt wordt. Ook dragen sommigen nog scheen- en wreefbeschermers.
Je zit dus goed ingepakt.

Bij taekwondo gebruik je tijdens het sparren geen speciale wapens zoals kettingen, stokken, messen of zwaarden.

Naast bovengenoemde technieken doe je ook nog aan breektechnieken. Dit is het door midden slaan of schoppen van plankjes.

De wedstrijden

De wedstrijden vinden plaats tijdens toernooien. Gevechten bestaan meestal uit 3 ronden van 3 minuten, met 1 minuut rust tussen elke ronde.

Er zijn 10 gewichtsklassen voor mannen en 8 voor vrouwen. Tijdens wedstrijden moet een speciaal opgevuld beschermvest worden gedragen. Dit is een jack zonder mouwen dat op de rug met veters wordt gesloten. Ook zijn onderarm en scheenbeschermers verplicht.
Ook draagt men vaak hoofd- en voetbeschermers.

Tijdens de wedstrijd kun je punten scoren.
Degene met de meeste punten wint.
Ook kun je winnaar worden door een knock-out.
Alleen mensen met een zwarte band mogen aan officiële wedstrijden meedoen.

De verschillende niveau's

Ik heb al iets verteld over de verschillende kleuren banden. Zoals gezegd begin je met de witte band. Deze witte band hoort bij de laagste graad. Dit heet de tiende kub.

De hoogste graad is de eerste kub, dit hoort bij de rood-zwarte band. Na de kubs komen de pooms. Er zijn er 4, de eerste poom is de laagste, de vierde poom is de hoogste.

Daarna komen de dan’s. Om een dan te halen moet je ouder dan 17 jaar zijn. Je moet alle technieken heel goed kunnen. Een ander persoon moet jou opgeven bij de Taekwondo bond, omdat je speciale dingen voor de sport hebt gedaan.

De hoogste dan die je kan halen is de 10e. Deze kun je alleen halen als je ouder bent dan 60 jaar.

Mijn eigen Taekwondo..................

Klik hier voor het laatste nieuws

Naar het nieuwsoverzicht

Zoek website 


Speciaal


Sjors Sportief